Kinesitherapie is in feite therapie (verzorging, behandeling van het lichaam) via kinesis (beweging). Anders gezegd, een kinesitherapeut zorgt er voor dat iemand die beperkt is in zijn functioneren via het gebruik van beweging en een gamma van fysische (warmte, koude, elektrische stromen, enz) en technische middelen terug zo snel mogelijk optimaal kan functioneren.
De kinesitherapeut is echter geëvolueerd van een meer passieve aanpak naar een visie waarbij de patiënt zo autonoom en actief mogelijk betrokken wordt bij zijn revalidatie. De patiënt wordt aangespoord en begeleid om zelfstandig zijn probleem aan te pakken. De kinesitherapeute helpt de patiënt hiermee en zet hem op de goede weg naar herstel.
De therapeut brengt veel tijd door met zijn patiënt. Door veel te luisteren wordt iedere behandeling specifiek op maat gemaakt voor de patiënt.
Aandoeningen die in aanmerking komen voor kinesitherapie kunnen zeer uiteenlopend zijn:
-
Traumatologie: vb. verstuikingen, breuken, ontwrichtingen, peesrupturen, contracturen, spierverrekkingen en -scheuren.
-
Reumatologie: vb. gewrichtspathologieën (reuma, artrose, spondylose, discopathie, enz), extra-articulaire problemen (PSH, tendinitis, bursitis, enz), spierziekten (spierdystrofie, myotonie, myastenie, kramp, enz).
-
Chirurgie: vb. orthopedische chirurgie (heupprothese, knieprothese,…).
Peri-natale kinesitherapie
Peri-natale kinesitherapie bestaat uit prenatale(voor) en na postnatale (na) de bevalling.
Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van de vrouw ingrijpende veranderingen en bijna onvermijdelijk steken typische zwangerschapskwaaltjes de kop op. Vaak wordt ook met enige angst tegen de bevalling zelf aangekeken. Na de bevalling is het vrouwelijk lichaam helemaal "uit vorm".
Uw kinesitherapeute kan u helpen om deze mooie maar soms moeilijke periode zo comfortabel mogelijk door te brengen.
De perinatale kine bestaat uit:
-
Geven van aangepaste oefentherapie en houdingscorrecties om zwangerschapskwaaltjes (rugklachten, oedemen, pijn thv. het bekken,…) tegen te gaan.
-
Training van de bekkenbodemmusculatuur om het risico op incontinentie te verkleinen.
-
Aanleren van de verschillende ademhalingstechnieken tijdens de bevalling.
-
zorgen dat je goed voorbereid te bent op de bevalling.
-
Oefenen van de perstechniek
Bovendien geeft de kinesitherapeute een antwoord op al uw vragen zodat u met een gerust hart naar de bevalling toe kunt leven.
De post-natale oefeningen bestaan uit de wederopbouw van spierkracht en fysieke conditie na de bevalling.
|